Zakwas z BURAKÓW + SELER kiszony 750ml, "Łowickie Tłoczone Warzywa Kiszone" z naturalnej kiszonki
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
"Łowicki Tłoczony Burak i Seler Kiszony"
Dzięki własnej tłoczni soków NFC oprócz samego ZAKWASU wyciskamy również SOK zawarty w kiszonych warzywach, czyli jest to 2w1, podwójna wartość, podwójna korzyść.
Jak stosować sok z kiszonego buraka i selera?
Najlepiej pić 15-30 minut przed posiłkiem:
- wystarczy raz dziennie 100 ml, ale można śmiało więcej i częściej według własnych potrzeb i smaku;
- smaki można w dowolnych proporcjach mieszać, co urozmaici i wzbogaci Waszą dietę (my szczególnie lubimy smak i walory połączenia 30/70 seler/burak).
Minimalna trwałość w temperaturze pokojowej to 6 m-cy, a po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Dla osób, które nie przepadają za smakiem samego selera gwarantujemy łagodny, niepowtarzalny smak, głęboką barwę oraz naturalne, prozdrowotne właściwości dzięki tradycyjnemu kiszeniu. Tworzony jest według lokalnej receptury z surowców pochodzących z rodzinnych, niewielkich gospodarstw. Polecamy spróbować, a poznacie walory dawnej, dobrej polskiej kuchni.
UWAGA: Jeżeli po wypiciu soku pojawi się lekki rozstrój żołądka (przeczyszczenie:) to tylko znak, iż flora bakteryjna układu pokarmowego jest naruszona przez czynniki, jak choroby, antybiotyki, stres, alkohol, dieta uboga w warzywa itp... Prosimy się nie martwić, ponieważ systematyczne picie soku z kiszonki pozwoli odbudować florę, czyli dobre bakterie w jelitach. W tym celu wystarczy zacząć pić każdego dnia od 50-100 ml soku i obserwować reakcje organizmu, a następnie można według własnego gustu zwiększać ilość - nie ma ryzyka przedawkowania, co najwyżej lekkie oczyszczenie organizmu:).
My też na początku miewaliśmy takie objawy, a teraz pijemy po 2 szklanki dziennie i czujemy się wspaniale.
W tradycyjnych recepturach Księstwa Łowickiego oraz rodzinnych zapiskach znaleźliśmy produkty pozwalające łatwo wzmocnić odporność i uniknąć problemów zdrowotnych.
To nas zainspirowało, a naukowcy potwierdzili to co nasi przodkowie znali, że zdrowie zaczyna się w jelitach, a prosty, zdrowy skład i proces kiszenia są daną przez naturę recepturą na lepsze wykorzystanie prozdrowotnych właściwości warzyw, większą ich przyswajalność i odbudowę sił organizmu.
Dlatego jesteśmy: „Zakiszeni na punkcie warzyw!"
Kisimy i bezpośrednio tłoczymy tylko z lokalnych upraw, co gwarantuje ich korzyści dla Ciebie i zdrowia Twoich bliskich.
Prosty, zdrowy skład: burak 70%, seler 30%, polski czosnek, sól kłodawska.
Po kiszeniu sok jest bezpośrednio tłoczony (nie z koncentratów) i poddany lekkiej pasteryzacji dla zachowania bezpieczeństwa żywności, co pozwala przed otwarciem przechowywać go w temperaturze pokojowej.
Burak ćwikłowy oraz seler korzeniowy z lokalnego gospodarstwa:
BURAK szczególnie ceniony, gdyż:
⊕ Wspomaga procesy krwiotwórcze, poprawia parametry krwi i obniża ciśnienie;
⊕ Udowodniono, że ma działanie przeciwnowotworowe;
⊕ Reguluje pracę nerek, działa przeciwzakrzepowo, wzmacnia kości;
⊕ Łagodzi zmęczenie, stosowany jest też w leczeniu anemii;
⊕ Poprawia aktywność mózgu i wzmacnia odporność;
⊕ Pomaga w polepszeniu zdrowia szczególnie pacjentom po operacji, jak również pacjentom w trakcie i po chemioterapii.
Jest zalecany dla zdrowia kobiet w ciąży i zdrowia ich przyszłych dzieci, u których buduje odporność i oswaja z pożytecznymi bakteriami probiotycznymi.
Zawiera witaminy B1, B2, C, PP, E, K1 oraz związki mineralne, wśród których są: wapń, magnez, krzem, żelazo, mangan, sód.
SELER wielu z nas zaskakuje swoimi właściwościami, gdyż:
⊕ Pomaga usuwać szkodliwe produkty przemiany materii;
⊕ Wpływa dobroczynnie na pracę nerek, które przepłukuje i dezynfekuje;
⊕ Ma oczyszczające działanie, czyli naturalna detoksykacja spowalnia procesy starzenia;
⊕ Dzięki połączeniu z czosnkiem skutecznie zapobiega miażdżycy i zawałom serca;
⊕ Dzięki olejkom eterycznym wspomaga i ułatwia trawienie oraz uspokaja i wzmacnia układ nerwowy;
⊕ Jest pomocny w obrzękach, nadciśnieniu oraz reumatyzmie.
Dodatkowo kiszony seler polecany jest pacjentom chorym na cukrzycę.
Zawiera witaminy C, B1, B2 i PP oraz sole potasu, wapnia, fosforu, cynku i żelaza.
Zachęcamy do zakupu, aby skorzystać z walorów procesu naturalnego kiszenia.
Wybierając wśród produktów dostępnych na rynku prosimy zwracać uwagę, aby były naturalnie kiszone, a nie sztuczni zakwaszane oraz soki tradycyjnie tłoczone starannie NFC, a nie z koncentratów.
Czy wiesz, że odporność zaczyna się w jelitach?
"Łowickie tłoczone warzywa kiszone" budują dobre bakterie w jelitach, które dbają o nasze zdrowie. Wszyscy przecież znamy pochodzące od naszych przodków powiedzenie: „Jesteś tym co jesz!”
A przecież tradycja i płynące z niej przysłowia są mądrością narodów.
Dziękujemy, że kupujecie mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji, co wspiera rozwój małych, rodzimych społeczności.
Lokalnie, czyli smaczniej i zdrowiej...