Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Ser Kozi Dojrzewający 200g „krojony z krążka”

Gospodarstwo Nad Arem

Opinie

Liczba ocen: 5
Oceń i opisz

Delikatny ser podpuszczkowy dzięki dojrzewaniu staje się serem twardym typu gouda, a dojrzewa w dojrzewalni na drewnianych półkach. Do powstania  1 kg sera potrzebujemy 10 litrów mleka koziego. W postaci „kawałków krojonych z krążka” lub w plastrach jest doskonały. Zapakowany próżniowo "vacuum".

Przejdź do pełnego opisu
Cena 29,40 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 24 godziny
Dostawa od 17,90 zł - Paczkomaty IN POST

| od 250,- dostawa GRATIS.

Kod produktu: 123

Udostępnij

Opis

Ser Kozi Dojrzewający "krojony z krążka"

Cena dotyczy kawałka krążka, który może ważyć od 30-40 dag do 60-80 dag.

Istnieje możliwość zamówienia całego krążka. W takim przypadku prosimy o kontakt telefoniczny lub wpisanie informacji w uwagach do zamówienia. Najlepiej wybrać formę płatności za pobraniem, aby cena została ustalona indywidualnie w zależności od wielkości krążka.

Charakterystyka produktu

Delikatny ser podpuszczkowy, który dzięki dojrzewaniu staje się twardszy, w stylu gouda. Dojrzewa w dojrzewalni na drewnianych półkach.

Do wytworzenia 1 kg sera potrzeba 10 litrów mleka koziego. Ser wyróżnia się wyrazistym smakiem i może stanowić ciekawą propozycję jako przekąska dla koneserów win i piw kraftowych.

W postaci kawałków lub plastrów ser jest doskonały jako dodatek do przekąsek, szczególnie z żurawiną, borówką lub innymi półwytrawnymi konfiturami, i może uatrakcyjnić każde przyjęcie.

Dojrzewanie przedłuża trwałość produktu do około 120 dni, a jego smak może stawać się bardziej wyrazisty w miarę upływu czasu.

Przechowywanie i transport

Ser należy przechowywać w lodówce. Na czas transportu produkt jest pakowany próżniowo ("vacum").

Certyfikaty

Zapraszamy do spróbowania produktów z certyfikatem DZIEDZICTWA KULINARNEGO.

Może wpływać korzystnie w niektórych przypadkach

Produkty z mleka koziego warto wprowadzić do diety w sytuacjach:

  • nietolerancji białka mleka krowiego,

  • ograniczeń w spożywaniu mleka krowiego,

  • w diecie osób z cukrzycą, astmą lub innymi problemami dróg oddechowych,

  • dla osób rekonwalescentów,

  • dla osób zagrożonych osteoporozą,

  • dla osób ceniących naturalne produkty lokalne.

Niektóre badania wskazują, że mleko kozie i jego przetwory mogą wykazywać działanie antyoksydacyjne i wspierać ogólne funkcjonowanie organizmu.

O gospodarstwie i produkcji

Naszymi partnerami są producenci z Gospodarstwa Nad Arem, którzy sery tworzą z pasji. Produkty powstają wyłącznie ze świeżego mleka z własnej hodowli kóz, bez konserwantów i ulepszaczy.

Stado liczy około 300 kóz, które codziennie przemierzają przestrzeń w poszukiwaniu różnorodnego pożywienia. Mleczarnia spełnia wszystkie normy sanitarno-weterynaryjne. Produkty zostały wyróżnione certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur.

Historia gospodarstwa zaczęła się w 1992 roku od jednej kozy imieniem Pyza, a dziś kontynuujemy tradycję produkcji lokalnych, naturalnych serów kozim.

Kupując lokalne produkty, wspieracie rozwój małych, rodzimych społeczności.

Produkt dnia