Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Zakwas z BURAKÓW Kiszonych 750ml, "Łowickie Tłoczone Warzywa Kiszone" z naturalnej, domowej kiszonki

Tłocznia "Łowickie Tłoczone Warzywa Kiszone"

Opinie

Liczba ocen: 62
Oceń i opisz

Jan Krzysztof

Wszystko zgodnie z opisem 10/10. Uwielbiam kiszonki i mogę potwierdzić, że to jest prawdziwie tłoczony sok 100%, a nie sama woda, jak często mi się zdarzało kupić u innych. Polecam bo smak i konsystencja potwierdza, że to BIO, naturalny i szczery produkt!

Gwarantujemy łagodny, niepowtarzalny smak, głęboką barwę oraz naturalne, tradycyjne kiszenie. Produkt tworzony jest według lokalnej receptury z surowców pochodzących z rodzinnych, niewielkich gospodarstw. Polecamy spróbować, aby poznać walory dawnej polskiej kuchni.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 15,20 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 24 godziny
Dostawa od 17,90 zł - Paczkomaty IN POST

| od 250,- dostawa GRATIS.

Kod produktu: 38

Udostępnij

Opis

Łowicki ZAKWAS z buraków kiszonych 750 ml

Dzięki własnej tłoczni soków NFC oprócz samego zakwasu wyciskamy również sok zawarty w kiszonych warzywach, czyli jest to produkt 2w1 – podwójna wartość i podwójna korzyść.


Jak stosować zakwas z naszych buraków?

Najlepiej spożywać 15-30 minut przed posiłkiem:

  • Wystarczy raz dziennie 100 ml, ale można zwiększać ilość i częstotliwość według własnych preferencji i smaku.

  • Smaki soków warzywnych można dowolnie mieszać, co urozmaica dietę (polecamy szczególnie połączenie 30/70 seler/burak).

Minimalna trwałość w temperaturze pokojowej to 6 miesięcy. Po otwarciu najlepiej przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 14 dni. Worek typu „bag in box” z nalewakiem ogranicza dostęp powietrza, co wydłuża termin przydatności do spożycia po otwarciu.


Tradycja i smak

Gwarantujemy łagodny, niepowtarzalny smak, głęboką barwę oraz naturalne, tradycyjne kiszenie. Produkt tworzony jest według lokalnej receptury z surowców pochodzących z rodzinnych, niewielkich gospodarstw. Polecamy spróbować, aby poznać walory dawnej polskiej kuchni.


Uwagi dotyczące spożycia

Po wypiciu zakwasu może wystąpić lekki rozstrój żołądka, co jest naturalną reakcją organizmu w przypadku zmienionej flory bakteryjnej spowodowanej np. chorobą, antybiotykami, stresem, alkoholem lub dietą ubogą w warzywa. Stopniowe spożywanie od 50-100 ml dziennie pozwala obserwować reakcje organizmu, a następnie dostosować ilość do własnych preferencji. Może to wiązać się z łagodnym oczyszczeniem organizmu.


Skład i sposób produkcji

Prosty skład: burak ćwikłowy, polski czosnek, sól kłodawska.
Po kiszeniu zakwas jest poddany lekkiej pasteryzacji dla zachowania bezpieczeństwa żywności, co pozwala przechowywać go w temperaturze pokojowej przed otwarciem.


Właściwości buraka ćwikłowego

Burak z lokalnego gospodarstwa może wpływać na:

  • procesy krwiotwórcze i parametry krwi;

  • funkcjonowanie nerek oraz układu krążenia;

  • ogólną kondycję organizmu, w tym poziom energii;

  • prawidłowe funkcjonowanie organizmu po zabiegach chirurgicznych lub w trakcie rekonwalescencji.

Zawiera witaminy B1, B2, C, PP, E, K1 oraz minerały: wapń, magnez, krzem, żelazo, mangan i sód.


Dlaczego warto wybierać tradycyjne kiszenie

Wybierając produkty kiszone, a nie kwaszone, oraz soki tłoczone NFC, a nie z koncentratów, można korzystać z walorów procesu naturalnego kiszenia i smaków tradycyjnych receptur.


Tradycja i lokalność

„Łowickie tłoczone warzywa kiszone” wspierają rozwój lokalnych, rodzinnych gospodarstw. Powtarzane przez pokolenia powiedzenie: „Jesteś tym co jesz” odzwierciedla dbałość o jakość spożywanych produktów.

Dziękujemy, że wybieracie lokalne produkty i tradycję, wspierając małe, rodzime społeczności.

Lokalnie, czyli świadomie…

Produkt dnia