
ŻUR na zakwasie 500g, bez konserwantów Bacówka Tradycyjne Produkty.
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Żur na tradycyjnym zakwasie w szklanej butelce 500g jest doskonały jako baza do żurku białego, czy śląskiego. Klasyczny, wytrawny żurek to podstawa polskiej kuchni.
Żywy, niepasteryzowany żur na zakwasie chlebowym z mąki żytniej idealnie komponuje się z wywarem warzywnym lub mięsnym. Doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami, gotowanym jajkiem i kiełbasą.
Jakość i smak gwarantuje marka BACÓWKA, bo jest to Żur na zakwasie bez konserwantów, sztucznych aromatów ani barwników.
Składniki: woda, zakwas chlebowy (mąka żytnia, woda) 12,5%, mąka żytnia razowa, mąka pszenna graham, świeży czosnek.
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna 315kJ/74 kcal; Tłuszcz 0,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g; Węglowodany 15 g, w tym cukry 1,3 g; Białko 0,8 g; Sól 0,25 g.
Sposób przygotowania:
Przygotuj 2-2,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego. Starannie przecedź lub nie w zależności od klarowności jaką lubisz.
Doprowadź wywar do wrzenia i dodaj zawartość wymieszanej butelki.
Gotuj na małym ogniu mieszając 2-3 minuty. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, ćwiartkami jajka na twardo, białą kiełbasą lub chlebem.
Zamkniętą butelkę można przechowywać w temperaturze pokojowej w zaciemnionym miejscu. Po otwarciu zużyć w całości.