Producenci

Ser PLEŚNIOWY "Szlachcic", Ślesiński dojrzewający ze Spiżarni Hrabiny Potulickiej.

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 47,90 zł

Cena regularna:

47.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Ser PLEŚNIOWY "Szlachcic", podpuszczkowy, dojrzewający ze szlachetną niebieską pleśnią - "krojony z krążka/bochenka"

Zapraszamy do spróbowania najlepszej jakości produktów ze Spiżarni Hrabiny Potulickiej.

Ser kroimy w kawałki w formie trójkąta z tzw. "KRĄŻKA/BOCHENKA", KTÓRY CAŁY MOŻE WAŻYĆ NAWET 1,6 KG.

Zamawiając prosimy wybrać wagę oraz ilość kawałków. Można także  złożyć indywidualne zamówienie na cały lub połowę krążka. Wtedy jednak prosimy o kontakt telefoniczny lub o wpisanie tego w uwagach do zamówienia, a my skontaktujemy się z Państwem i ustalimy to indywidualne zamówienie.

Sery najlepiej serwować w postaci trójkątów lub w plastrach.

Są doskonałe jako przekąska szczególnie z dodatkiem żurawiny, borówki, czy innych półwytrawnych konfitur.

Idealnie wzbogacają każde przyjęcie jako przekąska dla koneserów win i piw kraftowych.

Ser Szlachcic to wyjątkowy ser z niebieską pleśnią o wyrafinowanym, oryginalnym smaku. Wyrabiany ze świeżego mleka od krów z naszego gospodarstwa. Podczas procesu warzenia do osuszanego skrzepu dodajemy odmianę szlachetnej pleśni z gatunku Penicillum Roqueforti.

Pleśń odpowiada za wyrazisty smak i zapach sera, a także tworzy w nim charakterystyczne żyłki i plamy. Pleśnie z rodzaju Penicillium nie wytwarzają toksyn i są bezpieczne do spożycia.

Składniki: MLEKO krowie - niepasteryzowane, sól, kultury bakterii Penicillum Roqueforti, Saccharomyces cerevisiae, podpuszczka.

Przetwory mleczne z naszej serowarni nie zawierają konserwantów, mleka w proszku, barwników ani innej chemii spożywczej

Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna: 1518kJ/363 kcal, białko: 22,6 g, węglowodany: 0,1 g (w tym cukry: 0,0 g), tłuszcz: 30,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18,26g)

Prosimy pamiętać o spróbowaniu innych smaków naszych serów.

Ser dojrzewa przez 2-3 miesięcy - smak z czasem robi się bardziej wyrazisty, gdyż ser cały czas dojrzewa, co zmienia jego walory smakowe oraz przedłuża jego trwałość.

Prosimy przechowywać w lodówce w pojemniku z dostępem powietrza lub zwinięty z papier pergaminowy.
Na czas transportu produkt jest zapakowany próżniowo "vacum".

Zapraszamy do spróbowania produktów najlepszej jakości z certyfikatem DZIEDZICTWA KULINARNEGO!

Kilka słów o naszych przyjaciołach z "GOSPODARSTWA ROLNEGO ŚLESIN":

Podobnie, jak w przypadku wędlin rozszerzamy asortyment i rekomendujemy sprawdzone i naturalne produkty naszych przyjaciół z GOSPODARSTWA ROLNEGO ŚLESIN - Sery Ślesińskie ze SPIŻARNI Hrabiny Potulickiej, która symbolizuje lokalną tradycję wyrobu wiejskich specjałów i przywołuje oryginalne smaki z przełomu XIX i XX wieku. Ser Ślesiński wyrabiany jest zgodnie z dawną recepturą ze świeżego, niepasteryzowanego mleka, pochodzącego prosto od ślesińskich krów. Przetwory mleczne z tej serowarni nie zawierają konserwantów, mleka w proszku, barwników ani innej chemii spożywczej i dzięki temu mamy gwarancję najwyższej jakości.

Tradycja hodowli krów oraz przetwórstwa mleka w Ślesinie jest ściśle związana z rozwojem folwarku i liczy sobie blisko 200 lat. Już za czasów Hrabiny Potulickiej znajdowała się tutaj mleczarnia, w której wytwarzano znane w całej okolicy przetwory mleczne takie jak domowe masło, śmietana oraz sery.

Świadectwem i spadkobiercą tej tradycji jest dziś rzemieślnicza serowarnia, która mieści się w dawnych zabudowaniach folwarcznych. W niedużym budynku, w sąsiedztwie obór znajdują się urządzenia do warzenia prawdziwego wiejskiego sera, który wytwarzany jest tak jak dawniej ze świeżego mleka krowiego zaraz po udoju.

Prawdziwą perełką gospodarstwa jest dojrzewalnia. Urządzono ją w liczących ponad sto lat piwnicach folwarcznej stodoły, która została wybudowana w 1890 roku, a jej konstrukcja i kształt zachowały się do dzisiaj. Architektura piwnicy to dowód perfekcji ówczesnych budowniczych. Ściany liczącej blisko 300 m2 piwnicy wykonane są z kamienia polnego, a strop tworzą masywne sklepienia kolebkowe wykonane z czerwonych cegieł. Wchodząc do środka mamy wrażenie, że jesteśmy w podziemiach średniowiecznej warowni. W dojrzewalni znajduje się labirynt regałów, gdzie na brzozowych deskach komfortowo leżakują nasze sery. Panująca tutaj wilgotność oraz temperatura tworzą idealne warunki do dojrzewania serów, które regularnie są pielęgnowane przez serowara.

JAK POWSTAJĄ SERY ŚLESIŃSKIE:

Mleko pozyskiwane jest tylko z własnej hodowli i dlatego jesteśmy pewni jego jakości co pozwala wytwarzać sery z mleka niepasteryzowanego i dzięki temu sery odróżniają się smakiem i jakością od wielu innych producentów. 
Proces w pełni odwzorowuje tradycyjną recepturę, w której mleko wzbogacamy odpowiednimi szczepami bakterii, które decydują o oczekiwanej jakości sera. Tak przygotowane mleko ścinane jest naturalną podpuszczką w kotle serowarskim w którym powstałe ziarno serowarskie. Po odsączeniu można dodać też zioła, które wzbogacą smak. W kotle serowarskim następuje mieszanie i rozdrabnianie oraz powolne odsączenie serwatki. Następnie ręcznie w formach serowarskich układamy i prasujemy tak aby ziarna zbiły się w jednolitą masę. Uformowane w ten sposób główki sera wędrują do kąpieli solankowej. Zabieg ten stanowi naturalną formę konserwacji sera. Ponadto sól, wnikając w głąb sera sprawia, że jego smak staje się bardziej wyrazisty. Na zakończenie uwarzony i odpowiednio uformowany ser wędruje do dojrzewalni, w której ma zapewnione odpowiednie warunki do leżakowania.

Ser Ślesiński można jeść już po kilku dniach leżakowania. Jest wówczas miękki i trochę wilgotny. Ma biały lub delikatnie kremowy kolor, ale już zachwyca aksamitnym smakiem. Dłuższe leżakowanie sprawia, że ser staje się zwarty i bardziej suchy. Jednocześnie z upływem czasu ser nabiera ostrzejszego  smaku i zapachu, a jego kolor staje się żółtawy. Produkowane są również sery długo-dojrzewające posiadające osobliwy orzechowy smak szczególnie polecany koneserom serów.

Nasi przyjaciele ze Ślesina podobnie, jak my wierzą, że lepsze jedzenie to lepsze życie.

Dziękujemy, że kupujecie mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji, co wspiera rozwój małych, rodzimych społeczności.

Lokalnie, czyli smaczniej i zdrowiej...

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl