SZPEK z Podlasia, czyli dojrzewający boczek surowy, wędzony oraz podsuszany, nie parzony.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
SZPEK, czyli boczek surowy dojrzewający, wędzony i podsuszany, ale nie parzony, czyli przygotowywany wedle receptury z Podlasia przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Wędzony boczek o intensywnym smaku, doskonały na deskę do degustacji z tradycyjnym trunkiem;)
Tradycyjny SZPEK to klasyczna metoda przygotowania surowego, wędzonego i suszonego mięsa wieprzowego, w tym przypadku boczku. Rzemieślnicze wytworzenie gotowego wyrobu potrzebuje wiele czasu, cierpliwości oraz doskonałego kunsztu w wędzeniu.
Zapewniamy, iż dzięki temu lekko surowy SZPEK jest doskonały z wyczuwalnym aromatem dymu i smakiem przypraw, w których leżakuje od 2 do 3 tygodni (im cieniej pokroicie tym smak będzie bardziej rozpływał się na podniebieniu).
To smak tradycyjnej dawnej receptury z Podlasia, którego nigdy nie zapomnisz, ponieważ jest to boczek peklowany, masowany, po czym wędzony i podsuszany.
Cena wędlin dojrzewających oraz suszonych...
Wyższą cenę wędlin dojrzewających oraz suszonych, rekompensuje niska zawartość tłuszczu oraz większe bogactwo składników mineralnych, ponieważ w procesie dojrzewania, pieczenia wyparowuje woda, a pozostają najcenniejsze składniki pod względem odżywczym oraz smakowym.
Dodatkowo brak "sztuczności", czyli chemii spożywczej sprawia, że te wyroby są nie tylko smaczne i naturalne, ale przede wszystkim zdrowe.
Składniki: mięso wieprzowe - boczek (138g wykorzystano do wytworzenia 100g produktu), sól, czosnek, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól peklowa.
Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 1870 kJ/ 452kcal; tłuszcz: 40 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16 g; węglowodany:0,8g w tym cukry:< 0,5g; białko: 22g;sól: 3,4g.
No i nie zapomnijmy, że oprócz tradycyjnej receptury kluczowe jest pochodzenie mięsa, czyli z chowu tradycyjnego u rolnika, a nie z przemysłowej fermy, czy nie daj Boże z mrożonego mięsa świń z zagranicy.
Dzięki temu powstaje prawdziwy rarytas z Podlasia - tradycyjny długo dojrzewający, podsuszany - delikatnie wysolony z charakterystycznym przyjemnym smakiem.
Ten proces gwarantuje długi termin przydatności do spożycia i można przechowywać ją w suchym miejscu, najlepiej w pozycji wiszącej.
Oczywiście jeżeli nie mamy takiego suchego i lekko przewiewnego miejsca tak, jak dawniej u dziadka na strychu to przechowujemy ją w lodówce i tak, jak przy każdej wędlinie dbamy, aby była sucha.
Na czas transportu produkt jest zapakowany próżniowo "vacum".
Kilka słów o naszych przyjaciołach z Podlasia:
Polska, rodzinna firma, gdzie już ponad 60 lat, każdego dnia ich zespół dokłada wszelkich starań, aby zachować najwyższą jakość produktów, jednocześnie przestrzegając rodzinnej tradycji wędliniarskiej, w której dobra wędlina to przede wszystkim mięso i przyprawy.
Podobnie, jak my wierzą, że lepsze jedzenie to lepsze życie.
Bez wątpienia ich produkty wyróżniają się wysoką jakością i smakiem, który pielęgnowany był przez lata polskiej tradycji wędliniarskiej.
Dziękujemy, że kupujecie mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji, co wspiera rozwój małych, rodzimych społeczności.
Lokalnie, rzemieślniczo, czyli smaczniej i zdrowiej...