Producenci

Kiełbasa myśliwska z wędzarni ze Skurpi, staropolska receptura

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 19,20 zł 19.20
ilość zestaw

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Tradycyjna Kiełbasa Myśliwska wieprzowo-wołowa wędzona, suszona w krótkich laskach, z Wiejskiej Wędzarni ze Skurpi...

Jest to klasyczna staropolska kiełbasa średnio rozdrobniona BEZ WZMACNIACZY SMAKU i innej chemii przemysłowej, czyli tak, jak to robiono dawniej tylko z naturalnych składników.

Jest to prawdziwa myśliwska, która jest krucha i cały czas podsycha co doceniają wielbiciele kiełbas suchych. Jest bardzo trwała w przechowywaniu i oprócz lodówki można ją, jak dawniej przechowywać w temperaturze do 22 st. w suchym i lekko przewiewnym miejscu.

Skład jest prosty: mięso i przyprawy najwyższej jakości, a w tej klasycznej recepturze kluczowe jest pochodzenie mięsa, czyli z chowu tradycyjnego u rolnika, a nie z przemysłowej fermy, czy nie daj Boże z mrożonego mięsa świń z zagranicy.

Jak przystało na staropolską kiełbasę oczywiście posiada czosnkowy smak (jest on lekko czosnkowy) oraz widoczny tłuszcz, który podczas podsychania lekko się wytapia na powierzchni lecz ma dla naszej diety dwa bardzo ważne walory:
1. jest nośnikiem niepowtarzalnego smaku i nadaje soczystości;
2. warto też wiedzieć i pamiętać, że pozwala rozpuszczać i przyswajać witaminy.
Witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczu lub alkoholu, a nie w wodzie i dlatego brak tłuszczu nie pozwoli prawidłowo przyswoić witaminy z pożywienia. Zachowajmy rozsądek, bo lęk przed tłuszczem jest sztucznie kreowany przez przemysł, tzw. FIT produktów - znamy przecież już podobne historie z jajkami, czy masłem oskarżanymi jako "winowajcy" od cholesterolu itp...

Do wytworzenia 1 kg użyto 818g mięsa wieprzowego oraz 351g mięsa wołowego, które w procesie wędzenia zmniejszyło swoją wagę, a kiełbasa nabrała dzięki temu jeszcze więcej wartości smakowych oraz odżywczych.
Tym różni się nasza kiełbasa od przemysłowej produkcji, gdzie mięso nastrzykuje się chemią, aby po prostu zwiększyć wagę i dodać jakiegoś smaku. 

Nasza kiełbasa jest idealna na kanapkę, czy na deskę wędlin lub można ją zajadać prosto z pętka.

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

wartość energetyczna 967 kj/232 kcal
tłuszcz 16 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,7 g
węglowodany 0,5 g
w tym cukry 0,5 g
białko 22 g
sól 2,5 g.

Na czas transportu produkt jest zapakowany próżniowo "vacum" i zawsze wysyłamy ze świeżego wędzenia, czyli od wtorku do czwartku, aby dotarł do Was na drugi dzień, a nie leżał przez weekend w magazynie firmy kurierskiej.

Po otwarciu oczywiście należy przechowywać w lodówce i jeżeli jest w plastrach to najlepiej spożyć w ciągu 3 dni, ale jeżeli jest w kawałku to śmiało może poleżeć nawet tydzień, bo to potwierdzają nasi stali Klienci, którzy robią zakupy raz na tydzień.

Oczywiście, jak w przypadku wszystkich wędlin przechowując w lodówce dbamy, aby nie było wilgoci, bo największym błędem jest zawijanie w folię. Najlepiej wędliny przechowują się w otwartym pojemniku lub papierze spożywczym z delikatnym dostępem powietrza - naturalne produkty lubią oddychać i wtedy po prostu mogą trochę podsychać

Kilka słów o naszych staropolskich smakach z Trzech Wędzarni:

Nazwa naszego sklepiku w Płocku "Trzy Wędzarnie" odzwierciedla ideę starannej codziennej pracy, w której zawsze wybieramy dla naszych Klientów produkty z polskich, rodzinnych, małych wędzarni, gdzie z pokolenia na pokolenie kultywuje się tradycyjne, staropolskie receptury. Dlatego produkty mają jakość i smak, jak dawniej, bo gwarantuje to produkcja rzemieślnicza, czyli ręczna, a nie maszynowa, a to jest możliwe tylko w pracy z pasją, jak w manufakturze. Stosujemy tradycyjne techniki, które nie uznają dróg na skróty, czyli nie przyśpieszamy żadnymi związkami chemicznymi procesów naturalnie wymagających czasu.

Dzięki tej pasji i szacunkowi do dobrego jedzenia nasi przyjaciele, tak jak my przy robieniu kiszonek i zakwasów, dokładają wszelkich starań, aby zachować najwyższą jakość produktów, jednocześnie hołdując rodzinnej tradycji wędliniarskiej, gdzie dobra wędlina to przede wszystkim mięso i przyprawy. Dlatego nie używamy chemii, barwników, polepszaczy smaku.
Kiełbasy nadziewamy tylko w naturalne jelita, a każdy kawałek kiełbasy, kaszanki, kabanosa jest ręcznie odwijany, osuszany, aby następnie mógł „wjechać” do tradycyjnych komór wędzarniczych opalanych drewnem bukowym, olchowym, a czasami nawet z drzew owocowych.

Sprawdź zawartość mięsa w naszych wędlinach:

Każde 100 gram naszych produktów wytwarzamy z minimum 110 gram mięsa, a w produktach dojrzewających i suszonych, wartość ta wzrasta nawet do 168 gram, bo to powrót do tradycyjnych, solidnych praktyk.

Dlatego jesteśmy pewni, że nasze wędliny nie są drogie, a nawet tańsze od większości przemysłowych produktów, gdzie pozornie niska cena wynika z dodatku wody i innej chemii spożywczej

Na co dzień widzimy, że każdy z nas ma nieco inny gust, przy czym jedni preferują smaki bardziej rustykalne, mocno doprawione, podczas gdy inni wolą delikatniejsze. Dlatego mamy produkty z co najmniej trzech różnych regionalnych wędzarni, które zaspokoją każdy gust, czyli na każde podniebienie i dla dorosłych i dla dzieci.

Jeśli, tak jak my, wierzysz, że lepsze jedzenie oznacza lepsze życie to spróbuj, a gwarantujemy, że odnajdziesz swój smak, często ten dawno niewidziany smak Twoich wspomnień...

Niewątpliwie produkty wybierane przez naszą rodzinę wyróżniają się wysoką jakością i smakiem, pielęgnowanym od lat przez polską tradycję wędliniarską.

Dziękujemy, że wybieracie mądrze i zdrowo, czerpiąc z lokalnych polskich tradycji i tym samym wspieracie rozwój małych, lokalnych społeczności.

Lokalnie, czyli smaczniej i zdrowiej...


 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl