Karkówka Dojrzewająca - Baleron Podsuszany z Podlasia, Nie Wędzona, Nie Parzona
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Baleron, czyli karczek przygotowywany wedle receptury z Podlasia przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Karkówka dojrzewa i nie jest poddawana procesowi wędzenia ani odparzania.
Długie dojrzewanie i delikatne przerosty z tłuszczyku sprawiają, że doświadczamy niesamowitego smaku.
To smak tradycyjnej dawnej receptury z Podlasia, którego nigdy nie zapomnisz, ponieważ jest to baleron z karczku wieprzowego bez kości, peklowany, masowany, po czym umieszczany w dojrzewalni, gdzie spędza 6 tygodni.
Dzięki przyprawom takim jak: majeranek, tymianek, gorczyca, pieprz, sól ma wyjątkowy smak!
Cena wędlin dojrzewających oraz suszonych...
Wyższą cenę wędlin dojrzewających oraz suszonych, rekompensuje niska zawartość tłuszczu oraz większe bogactwo składników mineralnych, ponieważ w procesie dojrzewania, pieczenia wyparowuje woda, a pozostają najcenniejsze składniki pod względem odżywczym oraz smakowym.
Dodatkowo brak "sztuczności", czyli chemii spożywczej sprawia, że te wyroby są nie tylko smaczne i naturalne, ale przede wszystkim zdrowe.
Składniki: Kark wieprzowy (100g wyprodukowano ze 165 g), sól, przyprawy naturalne, sól peklująca.
No i nie zapomnijmy, że oprócz tradycyjnej receptury kluczowe jest pochodzenie mięsa, czyli z chowu tradycyjnego u rolnika, a nie z przemysłowej fermy, czy nie daj Boże z mrożonego mięsa świń z zagranicy.
Dzięki temu powstaje prawdziwy rarytas z Podlasia - tradycyjny baleron długo dojrzewający, podsuszany - delikatnie wysolony z charakterystycznym przyjemnym smakiem.
Ten proces gwarantuje długi termin przydatności do spożycia i można przechowywać ją w suchym miejscu, najlepiej w pozycji wiszącej.
Oczywiście jeżeli nie mamy takiego suchego i lekko przewiewnego miejsca tak, jak dawniej u dziadka na strychu to przechowujemy ją w lodówce i tak, jak przy każdej wędlinie dbamy, aby była sucha.
Na czas transportu produkt jest zapakowany próżniowo "vacum" i może być w kawałku lub w plastrach co można wybrać w trakcie składania zamówienia.
Kilka słów o naszych przyjaciołach z Podlasia:
Polska, rodzinna firma, gdzie już ponad 60 lat, każdego dnia ich zespół dokłada wszelkich starań, aby zachować najwyższą jakość produktów, jednocześnie przestrzegając rodzinnej tradycji wędliniarskiej, w której dobra wędlina to przede wszystkim mięso i przyprawy.
Podobnie, jak my wierzą, że lepsze jedzenie to lepsze życie.
Bez wątpienia ich produkty wyróżniają się wysoką jakością i smakiem, który pielęgnowany był przez lata polskiej tradycji wędliniarskiej.
Dziękujemy, że kupujecie mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji, co wspiera rozwój małych, rodzimych społeczności.
Lokalnie, rzemieślniczo, czyli smaczniej i zdrowiej...