Boczek wędzony klasyczny z wiejskiej wędzarni ze Skurpi tradycyjny swojski wyrób - jak dawniej
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Klasyczny Boczek Wędzony i Parzony z Wiejskiej Wędzarni ze Skurpi - wędzony naturalnym drewnem, parzony, jak dawniej, to tradycyjny swojski wyrób, smaczny, soczysty smak najlepszych wspomnień wyrobów u dziadków...
Jest to klasyczna wędzonka BEZ WZMACNIACZY SMAKU i innej chemii przemysłowej, czyli tak, jak to robiono dawniej tylko z naturalnych składników.
Jest to prawdziwy boczek wędzony, jak dawniej, a nie jakiś substytut boczku, który tylko nazwą udaje tradycyjne receptury, a w rzeczywistości smak pochodzi od chemii, wzmacniaczy smaku i jest malowany, a nie naturalnie wędzony.
Skład jest prosty: mięso i przyprawy najwyższej jakości, a w tej klasycznej recepturze kluczowe jest pochodzenie mięsa, czyli z chowu tradycyjnego u rolnika, a nie z przemysłowej fermy, czy nie daj Boże z mrożonego mięsa świń z zagranicy.
Nasz boczek oczywiście posiada przerosty naturalnego tłuszczu, który ma dla naszej diety dwa bardzo ważne walory:
1. jest nośnikiem niepowtarzalnego smaku i nadaje soczystości;
2. należy wiedzieć i pamiętać, że pozwala rozpuścić i przyswoić witaminy.
Witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczu lub alkoholu, a nie w wodzie i dlatego brak tłuszczu nie pozwoli prawidłowo przyswoić witaminy z pożywienia. Zachowajmy rozsądek, bo lęk przed tłuszczem jest sztucznie kreowany przez przemysł, tzw. FIT produktów - znamy przecież już podobne historie z jajkami, czy masłem oskarżanymi jako "winowajcy" od cholesterolu itp...
Do wytworzenia 1 kg użyto około 1,1 kg boczku wieprzowej, który w procesie wędzenia zmniejszył swoją wagę, a mięso nabrało dzięki temu jeszcze więcej wartości smakowych oraz odżywczych.
Tym różni się nasz boczek od przemysłowej produkcji, gdzie nastrzykuje się chemią, aby po prostu zwiększyć wagę i dodać jakiegoś smaku. Dlatego przemysłowy boczek skacze na patelni i pryska od zawartości wody.
Nasz jest idealny jako wędlina, czy dodatek do jajecznicy, żurku lub po upieczeniu jako chipsy.
Szczególnie polecany dla diety KETO.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
wartość odżywcza 1323 kj/319 kcal
tłuszcz 27 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12 g
węglowodany 0,5 g
w tym cukry 0,5 g
białko 19 g
sól 1,2 g.
Na czas transportu produkt jest zapakowany próżniowo "vacum" i zawsze wysyłamy ze świeżego wędzenia, czyli od wtorku do czwartku, aby dotarł do Was na drugi dzień, a nie leżał przez weekend w magazynie firmy kurierskiej.
Po otwarciu oczywiście należy przechowywać w lodówce i jeżeli jest w plastrach to najlepiej spożyć w ciągu 3 dni, ale jeżeli jest w kawałku to śmiało może poleżeć nawet tydzień, bo to potwierdzają nasi stali Klienci, którzy robią zakupy raz na tydzień.
Oczywiście, jak w przypadku wszystkich wędlin przechowując w lodówce dbamy, aby nie było wilgoci, bo największym błędem jest zawijanie w folię. Najlepiej wędliny przechowują się w otwartym pojemniku lub papierze spożywczym z delikatnym dostępem powietrza - naturalne produkty lubią oddychać i wtedy po prostu mogą trochę podsychać
Kilka słów o naszych staropolskich smakach z Trzech Wędzarni:
Nazwa naszego sklepiku w Płocku "Trzy Wędzarnie" odzwierciedla ideę starannej codziennej pracy, w której zawsze wybieramy dla naszych Klientów produkty z polskich, rodzinnych, małych wędzarni, gdzie z pokolenia na pokolenie kultywuje się tradycyjne, staropolskie receptury. Dlatego produkty mają jakość i smak, jak dawniej, bo gwarantuje to produkcja rzemieślnicza, czyli ręczna, a nie maszynowa, a to jest możliwe tylko w pracy z pasją, jak w manufakturze. Stosujemy tradycyjne techniki, które nie uznają dróg na skróty, czyli nie przyśpieszamy żadnymi związkami chemicznymi procesów naturalnie wymagających czasu.
Dzięki tej pasji i szacunkowi do dobrego jedzenia nasi przyjaciele, tak jak my przy robieniu kiszonek i zakwasów, dokładają wszelkich starań, aby zachować najwyższą jakość produktów, jednocześnie hołdując rodzinnej tradycji wędliniarskiej, gdzie dobra wędlina to przede wszystkim mięso i przyprawy. Dlatego nie używamy chemii, barwników, polepszaczy smaku.
Kiełbasy nadziewamy tylko w naturalne jelita, a każdy kawałek kiełbasy, kaszanki, kabanosa jest ręcznie odwijany, osuszany, aby następnie mógł „wjechać” do tradycyjnych komór wędzarniczych opalanych drewnem bukowym, olchowym, a czasami nawet z drzew owocowych.
Sprawdź zawartość mięsa w naszych wędlinach:
Każde 100 gram naszych produktów wytwarzamy z minimum 110 gram mięsa, a w produktach dojrzewających i suszonych, wartość ta wzrasta nawet do 168 gram, bo to powrót do tradycyjnych, solidnych praktyk.
Dlatego jesteśmy pewni, że nasze wędliny nie są drogie, a nawet tańsze od większości przemysłowych produktów, gdzie pozornie niska cena wynika z dodatku wody i innej chemii spożywczej
Na co dzień widzimy, że każdy z nas ma nieco inny gust, przy czym jedni preferują smaki bardziej rustykalne, mocno doprawione, podczas gdy inni wolą delikatniejsze. Dlatego mamy produkty z co najmniej trzech różnych regionalnych wędzarni, które zaspokoją każdy gust, czyli na każde podniebienie i dla dorosłych i dla dzieci.
Jeśli, tak jak my, wierzysz, że lepsze jedzenie oznacza lepsze życie to spróbuj, a gwarantujemy, że odnajdziesz swój smak, często ten dawno niewidziany smak Twoich wspomnień...
Niewątpliwie produkty wybierane przez naszą rodzinę wyróżniają się wysoką jakością i smakiem, pielęgnowanym od lat przez polską tradycję wędliniarską.
Dziękujemy, że wybieracie mądrze i zdrowo, czerpiąc z lokalnych polskich tradycji i tym samym wspieracie rozwój małych, lokalnych społeczności.
Lokalnie, czyli smaczniej i zdrowiej...